ORDU KİVİSİ İÇİN BUDAMA VE GÜBRELEME ÇOK ÖNEMLİ
ORDU KİVİSİ İÇİN BUDAMA VE GÜBRELEME ÇOK ÖNEMLİ
Ordu’da fındıktan sonra en çok yetiştiriciliği yapılan "Ordu Kivisi" için eğitim düzenlendi. Budama ve gübrelemenin kivi verimi açısından çok önemli olduğu vurgulanırken sigorta yaptırmanın şu koşullarda gerekliliğine değinildi.
Ordu Kivisi İçin Budama Ve Gübreleme Çok Önemli
Ordu’da fındıktan sonra en çok yetiştiriciliği yapılan " Ordu Kivisi" için eğitim düzenlendi. Budama ve gübrelemenin kivi verimi açısından çok önemli olduğu vurgulanırken sigorta yaptırmanın şu koşullarda gerekliliğine değinildi. Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bağlı kivi uzmanları tarafından "Kivide Budama ve Gübreleme" konulu eğitim düzenlendi.
Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne ait demonstrasyon bahçesinde düzenlenen Kivide Budama ve Gübreleme Eğitimi'ne katılan İl Müdürü Kemal Yılmaz; Ordu'da kivi yetiştiriciliğinin mevcut durumu, potansiyeli ile budama ve gübreleme konuları hakkında yaptığı açıklamada;
KİVİ FINDIĞIN YANINDA ÖNEMLİ BİR EK GELİR SAĞLIYOR
2019 yılında kendine has aroması ve depolama ömrünün uzun olmasından dolayı coğrafi işaret alarak tescillenen " Ordu Kivisi"nin öneminden bahsetmiştir. Özellikle ürün çeşitlendirme ve alternatif ürün arayışları içinde olan ve kivi yetiştiriciliğine uygun ekolojilere sahip sahil ilçelerimizde Ordu Kivisi'nin, üreticilerimize fındığın yanında önemli gelir sağlayan, her geçen yıl ilimizde üretim alanı ve üretim miktarı artan bir ürün olduğunu belirtmiştir.
BUDAMA VERİME VE KALİTEYE DİREKT ETKİ EDEN BİR HUSUS
Kivide arzu edilen verim ve kalitenin elde edilmesi noktasında budamanın verime ve kaliteye direkt etki eden bir husus olduğunun altını çizen Yılmaz, budamanın, aşırı büyümeyi kontrol altında tutan, meyve verimini artıran ve bitki sağlığını koruyan, mutlaka yapılması gereken tarımsal bir faaliyet olduğunu söylemiş bunu da şu şekilde açıklamıştır;
BUDAMA DOĞRU BİR ŞEKİLDE SÜREKLİ YAPILMASI GEREKLİ
Her yıl düzenli verim almak ve omcalara verilen şekli uzun yıllar muhafaza etmek için kivilerde kış ve yaz budamasının doğru bir şekilde sürekli olarak yapılması gerektiğini, zamanında ve düzgün yapılmış budamalarda vejetatif gelişme ile mahsul verimi arasında sürekli bir denge oluşacağını ve böylece hem meyve kalitesinde hem de meyve veriminde artış sağlanacağını eğer kivide zamanında ve doğru bir budama yapılmaz ise yanlış kesilen her bir sürgünün verim kaybına neden olacağını belirtmiştir.
GÜBRELEMEYE DİKKAT ÇEKİLDİ
Kivide verim ve kalite için budamanın tek başına yeterli olmayacağını bunun yanında; kivinin her yıl topraktan fazlaca makro ve mikro besin elementleri kaldırdığını topraktan azalan minerallerin yerini doldurmak için yapılacak olan toprak analizlerine göre doğru planlama yapılarak bunların düzenli olarak toprağa verilmesi gerektiğini, eğer bu mineraller toprağa verilmez ise çok büyük kalite ve verim kayıplarının söz konusu olacağını ifade etmiştir.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE SİGORTA YAPTIRMANIN ÖNEMİNE DEĞİNDİ
Ayrıca Yılmaz, özellikle küresel ısınmadan kaynaklı mevsimsel değişimler çiftçilerimizin ürünlerini sigortalatmalarını zorunlu hale getirmiştir, olası bir afet durumunda çiftçilerimizin üretim kayıplarını ve ekonomik zararlarını tarım sigortaları ile karşılayabileceklerini söyleyerek ürünlerine sigorta yaptırmaları çağrısında bulunmuştur.
İl Müdürümüz son olarak; kivi yetiştiriciliği, budanması ve gübrelenmesi gibi konularda teknik destek almak isteyen veya Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından verilen hibeler ve DOKAP ile İl Müdürlüğümüz işbirliğinde uygulanan projeler hakkında ayrıntılı bilgi edinmek isteyen üreticilerimize Müdürlüğümüz bünyesindeki Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü ile İlçe Müdürlüklerimizi ziyaret edebilecekleri tavsiyesinde bulunarak sözlerini noktalamıştır.
Ordu HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.