27 BİN DEKAR ATIL ARAZİ TARIMA AÇILDI
27 BİN DEKAR ATIL ARAZİ TARIMA AÇILDI
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in tarıma verdiği desteklerle, kent genelindeki atıl araziler üretime açıldı.
2019 yılından bu yana tarıma açılan arazi toplamı 27 bin dekarı bulurken bu alanlarda ekimi yapılması içinde 460 ton yem bitkisi tohumu dağıtıldı. Bu sayede düşen yem maliyetleri hayvancılıkla uğraşan üreticilerinde yüzünü güldürdü.
Ordu’da fındık tarımının diğer ilçelere göre daha az yapıldığı başta Mesudiye ve Akkuş ilçeleri olmak üzere, makineli tarıma uygun geniş arazileri ve yaylalarıyla, hayvancılığa elverişli ilçelerdeki üreticilere verilen destekler devam ediyor. İlk olarak 2019 yılında, Ordu Büyükşehir Belediyesi ve İl Tarım Orman Müdürlüğü iş birliğinde başlatılan “Âtıl Tarım Arazilerinin Üretime Kazandırılması Projesi”yle il genelindeki üreticilere tohum desteği sağlandı.
460 TON TOHUM DAĞITILDI
Tarıma elverişli olduğu halde çeşitli sebeplerden dolayı ekilmeyen tarım arazilerinin üretime kazandırılması amacıyla 4 yılda üreticilere 460 ton arpa, yulaf, buğday, patates, nohut, yeşil mercimek, mısır, soya fasulyesi, bal kabağı ve karma yem bitkisi tohumu dağıtıldı. 2019 yılından bu yana verilen desteklerle birlikte 27 bin dekar atıl arazi yeniden üretime açıldı.
YEM MALİYETLERİ DÜŞTÜ ÜRETİCİNİN YÜZÜ GÜLDÜ
Kırsalda yaşayan vatandaşlara ek gelir kaynakları oluşturmak ve atıl arazileri tekrar tarıma açmak için başlatılan çalışmalar olumlu sonuç verdi. Birçok yeni ürün Ordu’nun verimli topraklarıyla buluştu. Ağırlıklı olarak Mesudiye ve Akkuş ilçelerinde yürütülen çalışmalarda hayvancılık ile uğraşan üreticinin yüzü güldü. Ekimi yapılan tohumlarla birlikte yem maliyeti düşerken hayvancılığa olan ilgi de her geçen gün artmaya başladı.
ÇİFTÇİ YÜCEL KAYA “ATIL ARAZİLERİMİZ DEĞERLENDİ”
Mesudiye ilçesine bağlı Kenger Mahallesinde yaşayan ve Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ile arazilerine yem bitkileri eken Yücel Kaya, hasadını gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediyesinin tohum destekleri başta olmak üzere birçok alanda kendilerini teşvik edici çalışmalar yaptığını aktaran Kaya, “Hayvancılıkla uğraşıyoruz. Bu sebeple yem konusunda çok zorlanıyorduk. Atıl arazilerin canlandırılması için Büyükşehir Belediyemizin tohum desteğinden yararlandık. Bu yıl ekimini yaptığımız her şey çok verimli. Bu çalışmanın hayvancılığa çok büyük katkısı olacak. Bizin fındığımız yok, yalnızca hayvancılık yapıyoruz. Bize bu destekleri veren Büyükşehir Belediyemize çok teşekkür ediyoruz” dedi.
DANACI “YEM MALİYETLERİMİZ DÜŞTÜ”
Mesudiye ilçesine bağlı Karabayır Mahalle muhtarı olan ve aynı zamanda çiftçilik yapan Cevdet Danacı, proje ile atıl duran arazilerin değerlendiğini söyledi. Yem maliyetlerinin düştüğünü aktaran Danacı, “Arazilerimizde yıllardır tarım yapılmıy ordu ve atıl bir vaziyetteydi. Büyükşehir Belediyemiz bize tohum desteği verdi ve onları toprakla buluşturduk. Bu yıl verim çok güzel. Bu çalışmalarla hayvan yemini çok düşük maliyete karşılamaya çalışıyoruz. Bu desteği sağlayan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Mehmet Hilmi Güler’e teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
“HAYVANCILIKTA BÜYÜK KOLAYLIK SAĞLIYOR”
Genç yaşta hayvancılık ile uğraşan İsa Kaya, ise “Çiftlikle uğraşıyoruz. Büyükşehir Belediyemize ve Tarım İl Müdürlüğümüze çok teşekkür ediyoruz. Yapılan bu çalışma maliyetlerimiz çok düşürüyor. Bize çok büyük kolaylık sağlıyorlar” şeklinde konuştu.
Ordu HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.