UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ BİR KÜLTÜRÜ YAŞATMAYA ÇALIŞIYOR

Kültür-Sanat 12.06.2023 - 16:28, Güncelleme: 12.06.2023 - 16:28
 

UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ BİR KÜLTÜRÜ YAŞATMAYA ÇALIŞIYOR

Ordu'nun kültürel mirası içerisinde yer alan Kolan dokumacılığı, uzun yıllar boyunca unutulmaya yüz tutmuş bir el sanatı olarak kalmıştı. Ancak, şimdi bu değerli geleneğin yaşatılması için Gülbahar Karahasan ve diğer tutkulu kursiyerler çaba harcıyor.
Ordu'nun zengin kültürel mirası içerisinde yer alan ve unutulmaya yüz tutmuş bir el sanatı olan Kolan dokumacılığı, yaşatılması için çaba gösteren bir isimle anlam buluyor. Ordu Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitimi Kursları'nda (ORMEK) eğitim alan Gülbahar Karahasan, Kolan dokumasının geçmişte kalmış bir gelenek olmadığını, hala var olması gerektiğini vurguluyor. Gülbahar Karahasan, 47 yaşında ve Ordu'da ORMEK'in yöresel dokumacılığı yaşatma amacıyla mezun olan kursiyerlerinden biri. Karahasan, Kolan dokumacılığını günümüze taşımak için çabaladığını belirtirken, bu sanatın unutulmaya yüz tutmuş bir hüner olduğunu ve bunun artık pek bilinmediğini ifade ediyor. Geleneksel motifler ve desenlerle Kolan dokumasını günümüzde yeniden hayata geçirmek için çaba harcadıklarını dile getiriyor. Ayrıca, meraklıları için kurslar düzenleyerek bu el sanatının yaygınlaşmasını hedeflediklerini belirtiyor. Ordu Kültür ve Sanat Merkezi'nde belirli günlerde ücretsiz kurslar verdiklerini vurgulayan Gülbahar Karahasan, Kolan dokumacılığına ilgi duyan herkesi bu kurslara davet ediyor. Burada öğrencilere ücretsiz olarak eğitim verildiğini ve Kolan dokumacılığıyla ilgili bilgilerin aktarıldığını belirtiyor. Kursa katılan her bireyin önce kendi geçmişine bir yolculuk yaptığını ve bu deneyimin duygusal bir etki yarattığını ifade ediyor. Bu kurslar sayesinde hem stres atıldığını hem de yeni şeyler öğrenildiğini dile getiriyor. Kolan dokumacılığı, geçmişte babaannelerimizin sandıklarında mutlaka bulunan bir el sanatıydı. Gülbahar Karahasan ve diğer kursiyerler, bu değerli geleneğin sona ermemesi için çaba harcıyorlar. Kolan dokumacılığını günümüze aktararak yaşatma amacı güdüyorlar. Bu sanatın unutulmaması ve gelecek nesillere aktarılması için azimle çalışıyorlar.
Ordu'nun kültürel mirası içerisinde yer alan Kolan dokumacılığı, uzun yıllar boyunca unutulmaya yüz tutmuş bir el sanatı olarak kalmıştı. Ancak, şimdi bu değerli geleneğin yaşatılması için Gülbahar Karahasan ve diğer tutkulu kursiyerler çaba harcıyor.

Ordu'nun zengin kültürel mirası içerisinde yer alan ve unutulmaya yüz tutmuş bir el sanatı olan Kolan dokumacılığı, yaşatılması için çaba gösteren bir isimle anlam buluyor. Ordu Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitimi Kursları'nda (ORMEK) eğitim alan Gülbahar Karahasan, Kolan dokumasının geçmişte kalmış bir gelenek olmadığını, hala var olması gerektiğini vurguluyor.

Gülbahar Karahasan, 47 yaşında ve Ordu'da ORMEK'in yöresel dokumacılığı yaşatma amacıyla mezun olan kursiyerlerinden biri. Karahasan, Kolan dokumacılığını günümüze taşımak için çabaladığını belirtirken, bu sanatın unutulmaya yüz tutmuş bir hüner olduğunu ve bunun artık pek bilinmediğini ifade ediyor. Geleneksel motifler ve desenlerle Kolan dokumasını günümüzde yeniden hayata geçirmek için çaba harcadıklarını dile getiriyor. Ayrıca, meraklıları için kurslar düzenleyerek bu el sanatının yaygınlaşmasını hedeflediklerini belirtiyor.

Ordu Kültür ve Sanat Merkezi'nde belirli günlerde ücretsiz kurslar verdiklerini vurgulayan Gülbahar Karahasan, Kolan dokumacılığına ilgi duyan herkesi bu kurslara davet ediyor. Burada öğrencilere ücretsiz olarak eğitim verildiğini ve Kolan dokumacılığıyla ilgili bilgilerin aktarıldığını belirtiyor. Kursa katılan her bireyin önce kendi geçmişine bir yolculuk yaptığını ve bu deneyimin duygusal bir etki yarattığını ifade ediyor. Bu kurslar sayesinde hem stres atıldığını hem de yeni şeyler öğrenildiğini dile getiriyor.

Kolan dokumacılığı, geçmişte babaannelerimizin sandıklarında mutlaka bulunan bir el sanatıydı. Gülbahar Karahasan ve diğer kursiyerler, bu değerli geleneğin sona ermemesi için çaba harcıyorlar. Kolan dokumacılığını günümüze aktararak yaşatma amacı güdüyorlar. Bu sanatın unutulmaması ve gelecek nesillere aktarılması için azimle çalışıyorlar.

Ordu HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve orduguncel.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.