İLKİ DENENEN VE VERİMİ YÜZ GÜLDÜREN KARABUĞDAY HASADINA BAŞLANDI

GLUTEN SORUNU YAŞAYANLAR İÇİN ÖNEMLİ ÜRÜN

Gluten hassasiyeti olanlar için önemli bir ürün olan ve Türkiye’de talebin 40 bin tonu aştığı karabuğday üretimi için Ordu Büyükşehir Belediyesi harekete geçti. 40 bin tonluk talebin yalnızca 2 bin tonunun üretildiği Türkiye’de, Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Ordu’da ilk kez hem üreticilere alternatif bir gelir kaynağı oluşturmak hem de iç piyasadaki üretime katkı vermek amacıyla deneme amaçlı karabuğday ekimi yapıldı.

 

Karabuğday yetiştiriciliğinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla Mesudiye ilçesine bağlı Konacık, Üçyol, Doğançam ve Yağmurlar mahallelerindeki üreticilere dağıtılan 1200 kilogram karabuğday tohumu toprakla buluşmuştu. Verimli geçen bir üretim sezonunun ardından karabuğday hasadına başlandı. 

 

“ÜRETİM ALANLARINI BÜYÜTMEK İSTİYORUZ”

İlki denenmesine rağmen elde edilen verimden memnun kaldıklarını belirten ve aynı zamanda kendisi de bir üretici olan Mesudiye Ziraat Odası Başkanı Mustafa Başarslan, karabuğdayın Mesudiye topraklarını sevdiğini belirtti. Hem elde edilen ürün miktarı hem de yaban hayvanlarının karabuğdaya zarar vermemesi dolayısıyla önemli bir ürün olduğunu, gelecek yıllarda ekim alanlarını genişleteceklerini aktaran Başarsalan, “Mayıs ayında Büyükşehir Belediyemizin destekleri ile karabuğday ekimini gerçekleştirdik. Aradan geçen 2,5 ayın ardından ürünümüz çok güzel verim vererek hasat zamanı geldi. İlerleyen yıllarda da bu ürünü daha geniş alanlarda ekilmesini sağlamak için çalışmalar yapacağız” dedi. Başarslan, “Ayrıca ürün kalitesi açısından da tahmini 1’e 20, 1’e 30 gibi bir verim bekliyoruz. Desteklerinden dolayı Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz. Mesudiye’nin atıl arazilerinin değerlendirilmesinde karabuğdayın bir numaralı ürün olmasını bekliyoruz” diye konuştu.

 

ALIM GARANTİLİ ÜRÜN

Öte yandan üreticilere alım garantisi verilerek dağıtılan tohumlardan hasat edilen ürünler ise birçok tarımsal projede olduğu gibi yine Büyükşehir Belediyesi tarafından alınacak.

 

DOĞAL VE ORGANİK ÜRETİM İÇİN UYGUN

Mayıs ve ağustos ayları arasında 3 ay gibi kısa bir sürede yetişip hasat edilen, 4 bin 200 metre rakıma kadar olan yerlerde ekimi yapılabilen, insan ve hayvan beslenmesinde kullanılabilen, buğdayla aynı alanlarda kullanılmasına rağmen gluten içermeyen, içeriğindeki rutin maddesi sayesinde damar açıcı özelliğe sahip bir ürün olan karabuğdayın yetiştirme sürecinde herhangi bir ilaç ve gübre kullanılmıyor. Toprakta kireç düzenleyici işleve de sahip olan karabuğday, doğal ve organik üretim için oldukça uygun bir ürün olarak görülüyor.

 

ÇÖLYAK HASTALARI İÇİN İDEAL ÜRÜN

Karabuğday, gluten içermediğinden çölyak ve benzeri hastalar için ideal bir gıda hammaddesi olarak ön plana çıkıyor. Bileşiminde yüksek düzeyde protein, özellikle tahıllarda sınırlı miktarda bulunan ve temel aminoasitlerden biri olan lisin, diyet lif, vitamin (B1 ve E), mineral madde ve linoleik asit gibi temel çoklu doymamış yağ asitlerini ayrıca rutin, quercetin antioksidanlarını içeriyor.

 

HAYVANCILIK VE ARICILIK AÇISINDAN DA ÖNEMLİ

İnsan beslenmesinin yanında sapı, çiçekleri ve tohumu hayvan beslenmesinde kullanılan karabuğdaydan 1 dönüm alandan 2 bin 300 kilogram yaş ot, 1000 kilogram kuru ot elde edilebiliyor. Karabuğdayın çiçeklenme döneminin 45 günden fazla sürebilmesi arıcılık açısından da avantaj sağlıyor.