TARIM VE HAYVANCILIKTA DEVRİM

Dünyada ve Türkiye’de, tarımda makineleşmenin artması ve süregelen kentleşme sürecinin kırsal kesimdeki nüfus kaybını hızlandırması sonrası atıl duruma düşen topraklar, Büyükşehir Belediyesinin projeleriyle yeniden hayat buldu.

 

İNSAN EMEĞİ ÜRETEN BİR GÜCE DÖNÜŞTÜ 

Kent genelinde başlatılan tarım ve hayvancılık projeleriyle birlikte, kırsal kesimde yaşayan vatandaşların gelirleri artırılırken, insan emeği üreten bir güce dönüştü. Büyükşehir Belediyesinin projelerinden yararlanan yüzlerce çiftçiyle kent genelinde topyekün bir kalkınma hamlesi başlatıldı. İlçelerde büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, farklı meyve türlerinin yetiştiriciliği, fide ve fidan yetiştirildiği, yumurta tavuğu yetiştiriciliği, kaz yetiştiriciliği gibi tarım ve hayvancılık faaliyetleri hız kazandı. Üreticilerin fındığa ek gelir kaynağı oluşturmak için yöneldiği projeler, kısa zamanda ana gelir kaynağı haline dönüştü.

 

PANDEMİ, TARIM VE HAYVANCILIĞIN ÖNEMİ GÖZLER ÖNÜNE SERDİ

Dünyada ve Türkiye’de yaşanan pandemi sürecinde yapılan çalışmalar ve vatandaşlara verilen destekler, tarım ve hayvancılık projelerinin önemini bir kez daha ortaya koydu. Ordu Büyükşehir Belediyesi ile İl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü iş birliğinde koyundan kaza, mandadan keçiye, süt evlerinden ev tipi süt soğutma tanklarına, sebze üretiminden siyez buğdayına, mavi yemişten salebe kadar birçok proje hayata geçirildi.

 

FINDIK OLMAYAN İLÇELERE ALTERNATİF ÜRÜNLER

Özellikle fındık tarımının diğer ilçelere göre az yapıldığı Mesudiye ve Akkuş ilçelerinde 31 bin 200 dekar atıl tarım arazisi üretime açıldı. Bu toprakları ekonomiye kazandıran Büyükşehir Belediyesi korunga, yonca, fiğ, buğday, arpa, yulaf, nohut, yeşil mercimek ve patates gibi temel gıdaların ekiminin yanı sıra beşli karma yem ve reygrass gibi tohum destekleri ile üretim alanlarına genişletti. Artık üreten üreticilerimize pazarlama desteği ve soğuk hava deposu destekleri ile daha ileri bir noktaya taşınmaya devam ediliyor.

 

İLKLER DENENDİ, YENİ ÜRETİM ALANLARI OLUŞTU

Bunlarla yetinmeyen Ordu Büyükşehir Belediyesi 5 yılda tarım ve hayvancılığı kent geneline yaydı. Birçok ilkin denendiği çok sayıda proje hayata geçti. Bu kapsamda 49 bin metrekare örtü altı alan oluşturuldu. 3 milyon 400 bin adet fide toprakla buluşturuldu. 216 ton yem bitkisi tohumu ve 41 bin 850 meyve fidanı dikildi. 80 bin adet tıbbi aromatik bitki fidesi toprakla buluştu. İlk-orta okullarda 150 bin tohum ve 150 bin fide dağıtılırken meyve üretiminin arttırılması amacıyla aşı ordusu kuruldu.

 

28 makineden oluşan tarım makine parkı oluşturuldu, 1.045 adet büyükbaş ve küçükbaş hayvan desteği verildi, 45 bin adet kanatlı hayvan desteği verildi, 987 arı kolonisi, 1000 adet polen toplama tuzağı, 40 adet kovan ve muhtelif arıcılık malzemeleri desteği sağlandı, 126 bin adet büyükbaş hayvan için şap aşılaması desteği verildi.

 

11 üreticimize ipekböceği yetiştiriciliği için 4 bin adet dut fidanı ve raf malzemesi, 5 üreticiye bıldırcın kafesi ve yem desteği verildi.

 

9 farklı lokasyonda 25 ton kapasiteli süt evleri kuruldu, 30 üreticiye 200 ve 300 litre kapasiteli süt soğutma tankı verildi.

 

Büyükbaş kesimhanesi yerleşkesine kanatlı hayvan kesimhanesi, Büyükşehir bünyesinde damızlık koyun işletmesi ile kaz ve hindi için kuluçkahanesi kuruldu. Tropikal bitki ve sebze fidesi üretim seralarında üretim başlarken Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi kurulumu ise devam ediyor.

 

ÜRETİCİLERDEN BAŞKAN GÜLER’E TEŞEKKÜR

Büyükşehir Belediyesinin destekleri ile Ordu’nun dört bir yanında farklı alanlarda üretim yapan üreticilerde verilen desteklerden duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Ünye’den Mesudiye’ye, Çamaş’tan Korgan’a 19 ilçede üretime geçen üreticiler verilen desteklerden ve ürünlerine verilen alım garantisinden dolayı daha fazla üretmeye başladıklarını belirttiler. Büyükşehrin her daim yanlarında olduklarını aktaran üreticiler tüm destek ve çalışmaları dolayısıyla Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’e teşekkürlerini ilettiler.