ULUSLARARASI YEREL YÖNETİMLER TARIM ÇALIŞTAYINA KATILDI

Ordu’da tarım yatırımları alanında önemli çalışmalara imza attıklarını belirten Başkan Güler, Ordu’nun bu alanda örnek olmaya devam ettiğini söyledi.

 

30 Büyükşehir ve Uluslararası Yerel Yönetimler Tarım Çalıştayı’nın 3’üncüsü Balıkesir’de gerçekleştirildi. Avlu Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen çalıştaya katılan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Ordu’da hayata geçirdikleri tarım yatırımlarını katılımcılarla paylaştı.

 

“Başkanlar Oturumu”nda yaptığı konuşmasına dolu dolu geçen özgeçmişini anlatarak başlayan Başkan Güler, tüm bu bilgi ve birikim ile Ordu’ya hizmet ettiğini belirtti.

 

Ordu’ya havza yaklaşımı ile yaklaştıklarını ve klasik belediyeciliğin dışına çıktıklarını aktaran Başkan Güler, “Ordu’ya havza yaklaşımı ile yaklaştık ve klasik belediyeciliğin dışına çıktık. Yaptığımız çalışmalarımızla örnek olmaya çalışıyoruz. Ordu’da çok farklı uygulamalarımız var. Yol, su, çöp zaten belediyelerin asli görevi. Biz bunları zaten yapıyoruz. Çöpten elektrik üretiyoruz. Türkiye’nin en zorlu coğrafyalarından birine sahip olduğumuz ilimizde yol ve su yatırımlarına ağırlık veriyoruz. 240 iş makinası alarak mal sahibi olduk. Taş ocağımız, asfalt plentimiz kendimize ait. Bunlara bağlı olarak maliyetleri düşürmüş olduk. Göletler inşa ediyoruz. Bu alanda durmaksızın çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

 

Ordu’da yapılan tarım ve hayvancılık alanındaki çalışmaları bir bir sıralayan Başkan Güler, şöyle konuştu:

“Yaptığımız pratik çalışmalardan bahsedecek olursak. Bir hayvan oteli kurduk. Üreticilerimiz hayvanlarına kışın bakamadıkları için ucuz maliyetlerle elden çıkarmak zorunda kalıyorlar bahar aylarında da pahalı bir şekilde geri alıyorlardı. Bizde bir otel kurduk. Burada kendimiz bakımını yapıyor, bahar aylarında da üreticimize geri teslime ediyoruz. Taş toplama makinaları ile arazilerimizdeki taşları toplayarak tarıma açıyoruz. Ordu’muzda buna bağlı olarak yaklaşık 28 bin dönüm âtıl araziyi tarıma açtık. Ordu’da fındık bahçeleri bir aylık hasattan sonra boş kalıyor. Bizleri geri kalan 11 ayı da değerlendirmek amacıyla fındık bahçelerinde tarıma ağırlık verdik. Buralarda 5’li karma yemler ile bu alanları zenginleştirmeye başladık. Süt Evleri açtık, peynir üretimi yapıyoruz. Örneğin 4 bin adet kaz dağıttık, şimdi toplamda 200 bin kaz oldu. Bunların 3 bin 500’ünü Iğdır’a sattık. Koyun, manda, inek, Halep keçisi, Bafra koyunu dağıttık”

 

 

Ordu’da gezen tavuk uygulaması ile fındık bahçelerinde 35 milyon yumurta üretimi yapıldığını ve yıllık 105 milyon TL yalnızca yumurtadan gelir elde edildiğini kaydeden Başkan Güler, sözlerine şöyle devam etti:

“Kafes tavukçuluğu yerine gezen tavuk çalışması yaptık. Fındık bahçelerini bu alana açtık. Yıllık 35 milyon yumurta üretiyoruz. Bu 35 milyon yumurtayı Türkiye’deki 900 Migros mağazasına satıyoruz. Yalnızca 3 TL’den satsanız sadece yumurtadan 105 milyon TL’lik gelir elde ediliyor. Bunlar çok önemli çalışmalar.”

 

Türkiye’nin en önemli ihraç ürünlerinden bir tanesi olan fındık ile ilgili önemli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Başkan Güler, hem üretim hem de pazarlanması hususunda çalışmalar yaptıklarına vurgu yaptı.

 

Başkan Güler, “Çikolata üretimine başladık. Kendi markamızı oluşturduk. Dünyanın en fazla fındık üreten iliyiz. Dünya’da Türkiye 1 numara, Türkiye’de de Ordu ilk sırada yer alıyor. Büyükşehir Belediyesi olarak bizde fındık bahçesine bakamayanlardan 565 dönüm yer kiraladık ve en önemli üreticilerden biri haline geldik. Kurduğumuz ORTAR şirketi ile Rekabet Kurumu’na başvurduk. Dünyada en çok fındık üreten ülkeyiz ancak fındık fiyatlarına müdahaleler oluyordu. Bunun üzerine hukuk süreçler yürüttük. Şu anda fındık kabuğundan aktif karbon üretmek için fabrika kuruyoruz. Fındık kabuğunun fiyatı 3-3,5 TL civarında ama aktif karbonun fiyatı 5 dolar. Aktif karbon; belediyeler, su idareleri ve tıp alanında sıkça kullanılıyor.”

 

Tarımda alternatif kaynaklar oluşturduklarına da dikkat çeken Başkan Güler, şunları söyledi:

“Tıbbi aromatik bitkilerde iddialı çalışmalar yapıyoruz. Birçok belediyenin bu çalışmalarını da takdirle karşılıyoruz. Biz bu çalışmaların yanı sıra doku kültürü ile birlikte Biyoinovasyon merkezi kurduk. Orada istediğimiz bitkinin dokularını çoğaltarak 10 binlerce üretmemiz mümkün oluyor. Şimdi ise bitki fabrikası kurmayı planlıyoruz. Ordu’muzda 19 kadın kooperatifi kurduk. Coğrafi işaretli 16 adet ürünümüz var.”

 

Büyükşehir Belediyesinin yaptığı çalışmaları bağımsız kuruluşlar vasıtası ile ölçtürdüklerini vurgulayan ve sonuçların çok iyi çıktığını aktaran Başkan Güler, oturumdaki konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

 

“Biz en küçük büyükşehiriz. Görevde olduğumuz 4,5 yılın 2 yılı pandemi ile geçti. Biz gece gündüz çalışıyoruz. Hem sularla hem sellerle uğraşıyoruz. Biz burada kendimiz ile yarışıyoruz. Tarım çok önemli. Bakanlığım döneminde enerji güvenliğine önem vermiştik. İkinci güvenlikte gıda güvenliği. Pandemi bize bunu göstermiş oldu.”