FINDIK TOPLARKEN KENEYE DİKKAT!

Halk arasında "sakırtlak" olarak bilinen ve Kırım Kongo kanamalı ateşi hastalığı taşıyan bu kene türünün vatandaşların vücuduna bulaşma olasılığı oldukça yüksek durumda. Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Enginyurt vatandaşlara kene konusunda uyarılarda bulundu.

“Sakırtlak Aslında Bir Kene Türü”

Sakırtlağın aslında bir kene türü olduğuna dikkat çeken Enginyurt, "Hasat zamanı bahçeye girmek zorundayız sabahın erken saatlerinden akşama kadar bahçede olmak zorundayız. Vatandaşlarımızın korkulu rüyası keneler tabii Ordu’da bunun ismi sakırtlak bu bir sakırtlaktır kene değildir virüs taşımaz diyenler var ama Ordu’da gördüğümüz sakırtlak da bir kene türüdür virüs taşıma ihtimali var" şeklinde konuştu.

“Kapalı Giysilerle Bahçelerde Çalışmamız Gerekiyor”

Keneden korunma yöntemlerinden bahseden Enginyurt, "Geçtiğimiz günlerde Giresun’da bir ölümlü vakayla karşılaştık o yüzden vatandaşlarımızın yapması gereken kapalı giysiler giymek mümkünse tüm vücudu kapatacak kıyafetler giymek eldiven takarak bahçede çalışmak çünkü bu şekilde çalıştığımız zaman vücudunuzun herhangi bir yerine yapışamayacakları için bir risk almamış oluyoruz" ifadelerini kullandı.

“En Yakın Sağlık Kurulusuna Gitmeliyiz”

Vücudumuzda kene gördüğümüzde en yakın sağlık kuruluşuna gitmemiz gerektiğinin öneminden bahseden Enginyurt, "Diyelim ki ve sakırtlağı vücudumuzda gördük biz kendimiz çıkartmaya çalışırken kopmasına sebep oluyoruz ve virüsü tamamen vücuda yayılmasına neden oluyor. Bu yüzden en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak pensetle sağlık çalışanları tarafından alınması bizlerin sağlığını koruyacaktır" dedi.