FINDIK ÜRETİCİLERİ ZARARLILAR İLE NASIL MÜCADELE ETMELİ

Yüksek Ziraat Mühendisi Haluk Şensoy fındık döneminin yaklaşması ile beraber zararlılarla mücadele konusunda önemli bilgiler aktardı. Şensoy külleme, fındık kurdu ve kokarca zararlıları ile mücadelenin çok önemli olduğunu fındıktan alınacak verimin azalmaması için bakıma çok dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

 

"KÜLLEMEYE KARŞI MÜCADELE ÇOK ÖNEMLİ"

Şensoy, külleme ile mücadelenin ilaçlarla mümkün olduğunu üreticilerin bu konuyu atlamaması gerektiğini söyledi: "Dönem itibariyle fındık bahçelerimizde fındık kurdu, kokarca ve yine mantar hastalığı olan küllemeye karşı mücadele zamanı gelmiştir. Bilindiği üzere külleme olayı 8-9 yıl önce yaprağın kendisine vurmuştu. 8-9 sene önce meyvenin fındığın kendisine de vurduğunda coğrafya olarak çok tedirgin olmuştuk. O yıldan bugüne kadar devamlı mücadele için ruhsatlı ilaçlarımız çıktı. Bitki koruma ürünleri. Onlarla mücadele ediyoruz. Şu anda mücadele zamanı. Tabii geçen yıl bahçesinde külleme gören üreticiler büyük ihtimal bu yıl da görecek ama etmeyen üreticilerin bahçesinde görme ihtimal veya oranları daha fazla olacaktır. Onun için gözlem çok önemli. Geçen yıl varsa ve bu yıl da başlıyor gibiyse kesinlikle külleme bitki koruma ürünlerini üreticilerimizin kullanmasını tavsiye ediyoruz."

"FINDIK KURDU İLACININ DİKKATLİ ATILMASI GEREKİR"

Fındık kurdu ilacının iyice incelenip ondan sonra atılması gerektiğini söyleyen Şensoy: "Fındık kurdunu da zaten coğrafyanın tamamı bilir. Üreticilerimiz uzun yıllardır mücadelelerini yaparlar. Şunu vurgulamak istiyorum. İşte mayısın ortalarında sahil, orta ve yüksek rakım olarak mücadele zamanı başladı ama mücadele zamanı başladı diye de tüm üreticilerimizin bahçelerine fındık kurdu ilacı atmalarına gerek yok. Bir sayım metotları var yani bahçelerinde o sayım metotlarını yapabilirler."

"YEŞİL KOKARCA İLAÇLARI ARTIK RUHSATLI OLARAK ALINABİLİR"

Yeşil kokarca ile mücadelenin ruhsatlı ilaçlar ile daha kolay olduğunu aktaran Şensoy: "Yeşil kokarca, genel olarak kahverengi kokarca yeni coğrafyaya girmiş olduğu için ruhsatlı ürünleri yoktu. O ruhsatlı ürünlerde şu an piyasaya çıkmış durumda. Bunları üreticilerimiz eğer bahçelerinde, parsellerinde görmüşlerse bu fındık tarımına menfi olarak zarar edecekse kesinlikle bitki koruma ürünleriyle mücadele etmek zorundadırlar."

"ÜRETİCİLERİN BAHÇELERİNDE İNCELEME YAPMASI GEREKİYOR"

Fındık zararlıları ile mücadelenin üretcilerin incelemeleri ile başlayacağını aktaran Şensoy: "Bunun net tarihini, net zamanını üretici kendisi belirleyecek. Kolunu aralayacak, içindeki fındık tanesi mercimek iriliğine gelmişse fındık kurdu mücadelesi, zamanı gelmiştir. Bu ekolojik dengeyi de bozmamamız lazım. Üretici eğer bu bitki koruma ürünleriyle bahçelerinde mücadele edecekse, kesinlikle bu iş için uzmanlarından teknik bilgileri alsın."

 

Ordu Güncel özel haberidir.