Türkiye Tarım-GFE Verilerine Göre Mart Ayında Tarım Fiyatları %1,41 Arttı

Tarım 23.05.2023 - 11:00, Güncelleme: 23.05.2023 - 11:00
 

Türkiye Tarım-GFE Verilerine Göre Mart Ayında Tarım Fiyatları %1,41 Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Tarım-Girdi Fiyat Endeksi (GFE) verilerini açıkladı. Mart ayında tarım sektöründe önemli bir artış kaydedildi. Tarım-GFE, bir önceki aya göre %1,41, bir önceki yılın Aralık ayına göre %9,05 ve bir önceki yılın aynı ayına göre %49,70 artış gösterdi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Tarım-Girdi Fiyat Endeksi (GFE) verilerini mart ayı için açıkladı. Yapılan açıklamaya göre, tarım sektöründe mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1,41 artış yaşandı. Aralık ayına kıyasla ise yüzde 9,05, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 49,70 artış kaydedildi. Ayrıca, son 12 aylık döneme göre tarım girdi fiyatları yüzde 106,81 yükseldi. Ana gruplarda ise tarımda kullanılan mal ve hizmetlerin fiyatları, bir önceki aya göre yüzde 1,03 artarken, tarımsal yatırımlara katkı sağlayan mal ve hizmetlerin fiyatları yüzde 4,04 arttı. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla ise tarımda kullanılan mal ve hizmetlerin fiyatları yüzde 45,97, tarımsal yatırımlara katkı sağlayan mal ve hizmetlerin fiyatları ise yüzde 80,40 yükseldi. Yıllık bazda artış oranları incelendiğinde, enerji ve yağlar alt grubunda yüzde 11,58'lik bir düşüş yaşandığı görüldü. Aynı şekilde, gübre ve toprak geliştiricileri alt grubunda da yıllık bazda yüzde 20,40 azalış kaydedildi. Öte yandan, diğer mal ve hizmetler alt grubunda yüzde 104,11'lik bir artış ve malzemeler alt grubunda yüzde 93,27'lik bir artış gözlendi, bu alt gruplar yıllık bazda en yüksek artış oranlarına sahip oldular. Bir önceki aya göre ise gübre ve toprak geliştiricileri alt grubunda yüzde 2,12'lik bir düşüş ve enerji ve yağlar alt grubunda yüzde 0,74'lük bir düşüş yaşandı. Diğer yandan, malzemeler alt grubunda yüzde 5,07'lik bir artış ve tohum ve dikim materyali alt grubunda yüzde 2,85'lik bir artış görüldü, bu alt gruplar aylık bazda en yüksek artış oranlarına sahip oldular. TÜİK tarafından açıklanan veriler, tarım sektöründe yaşanan fiyat değişikliklerini göstererek ekonomistler ve tarım sektörü paydaşları için önemli bir referans sağlıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Tarım-Girdi Fiyat Endeksi (GFE) verilerini açıkladı. Mart ayında tarım sektöründe önemli bir artış kaydedildi. Tarım-GFE, bir önceki aya göre %1,41, bir önceki yılın Aralık ayına göre %9,05 ve bir önceki yılın aynı ayına göre %49,70 artış gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Tarım-Girdi Fiyat Endeksi (GFE) verilerini mart ayı için açıkladı. Yapılan açıklamaya göre, tarım sektöründe mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1,41 artış yaşandı. Aralık ayına kıyasla ise yüzde 9,05, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 49,70 artış kaydedildi. Ayrıca, son 12 aylık döneme göre tarım girdi fiyatları yüzde 106,81 yükseldi.

Ana gruplarda ise tarımda kullanılan mal ve hizmetlerin fiyatları, bir önceki aya göre yüzde 1,03 artarken, tarımsal yatırımlara katkı sağlayan mal ve hizmetlerin fiyatları yüzde 4,04 arttı. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla ise tarımda kullanılan mal ve hizmetlerin fiyatları yüzde 45,97, tarımsal yatırımlara katkı sağlayan mal ve hizmetlerin fiyatları ise yüzde 80,40 yükseldi.

Yıllık bazda artış oranları incelendiğinde, enerji ve yağlar alt grubunda yüzde 11,58'lik bir düşüş yaşandığı görüldü. Aynı şekilde, gübre ve toprak geliştiricileri alt grubunda da yıllık bazda yüzde 20,40 azalış kaydedildi. Öte yandan, diğer mal ve hizmetler alt grubunda yüzde 104,11'lik bir artış ve malzemeler alt grubunda yüzde 93,27'lik bir artış gözlendi, bu alt gruplar yıllık bazda en yüksek artış oranlarına sahip oldular.

Bir önceki aya göre ise gübre ve toprak geliştiricileri alt grubunda yüzde 2,12'lik bir düşüş ve enerji ve yağlar alt grubunda yüzde 0,74'lük bir düşüş yaşandı. Diğer yandan, malzemeler alt grubunda yüzde 5,07'lik bir artış ve tohum ve dikim materyali alt grubunda yüzde 2,85'lik bir artış görüldü, bu alt gruplar aylık bazda en yüksek artış oranlarına sahip oldular.

TÜİK tarafından açıklanan veriler, tarım sektöründe yaşanan fiyat değişikliklerini göstererek ekonomistler ve tarım sektörü paydaşları için önemli bir referans sağlıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve orduguncel.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.